Sladká jídla
Cheese cake
První vrstva: 2x Zlaté Club sušenky + 50g másla
Druhá vrstva: 500g tvarohu, 3 vejce, 120g cukru
Třetí vrstva: 2x zakysaná smetana, 2x vanilkový cukr
Postup: Sušenky rozdrtíme s rozpuštěným máslem udusáme ve formě. Druhou vrstvu umícháme ze všech surovin a nalijeme na první vrstvu. Pečeme 30 min na 190 stupňů. Po vytažení z trouby poprášíme skořicí. Do každé zakysané smetany vmícháme jeden vanilkový cukr. Lehce rozmažeme na druhou vrstvu a dáme péct 5 min na 210 stupňů.
Možná čtvrtá vrstva: Z plátků želetiny a 500ml vody a malin uděláme ovocnou vrstvu.
Kuličky (nepečené)
Co je potřeba
Jak to udělat
Dobře propracovat těsto. Vyvalovat malé kuličky a obalovat v kokosu.
Kynuté knedlíky
Co je potřeba
- 500 g hrubé mouky
- 1 lžičku soli
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 vejce
- 1 kostku cukru
- 250 g borůvek, lesních nebo zahradních jahod či malin
Na ozdobení:
- 300 g rozdrobeného nebo nastrouhaného tvarohu smíchaného se 150 g krupicového cukru
- rozpuštěné máslo (lze vynechat)
Jak to udělat
1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.
2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.
4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.
5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Medvědí tlapičky
Co je potřeba
Jak to udělat
Vypracovat těsto a nechat odležet.
Formičky vymastit, nevysypávat moukou, plnit jen do poloviny, zarovnat okraje.
Péct zvolna ve středně teplé troubě. Hned po upečení vyklápět z formiček.
Kynuté "pěchavičkové" knedlíky
Co je potřeba
500 g polohrubé mouky
50 g droždí
1 vejce
1/4 l mléka
1 lžíce cukru
1 špetka soli
Jak to udělat
Z cukru, kvasnic a mléka zaděláme kvásek, přidáme k mouce s vejcem a se špetkou soli, necháme na teplém místě vykynout.
Poté naplníme ovocem, výborné jsou s borůvkami. Vaříme 5 minut, v polovině obrátíme, po vyjmutí propíchneme vidličkou. Podáváme s tvarohem a cukrem, přelité máslem nebo s osmaženou strouhankou (nebo polde vlastní fantazie).
Kokosové věnečky
Co je pořeba
Jak to udělat
Vypracujeme hladké těsto, necháme odpočinout a na masovém strojku s nástavcem vytlačujeme věnečky. Pečeme ve středně teplé troubě.