Sladká jídla

Ovocný koláč se žmolenkou

borůvkový, rybízový, švestkový atd.

Co je potřeba

3 sklenice polohrubé mouky
1 sklenice moučkového cukru
1 + ½ sklenice mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
vanilinový cukr
citronová kůra
špetka soli
100 g rozpuštěného másla

Jak to udělat

Těsto se nalije na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklade se ovocem a navrch posype žmolenkou.

Buchta od Růženky Sládkové

Těsto

15 dkg cukru
3dkg kakaa
20dkg polohrube mouky  
1 prasek do peciva
3 vejce
12 dkg oleje
12 dkg vody
zamicham, naleju na vymazany a moukou vysypany plech,  
pecu 15 minut na 175´C

Krém

1/2 litru mleka
4 vrchovate lzice hrube mouky
uvarime kasi a nechame vychladnout
uslehame 2 cela masla a 25 dkg mouckoveho cukru (muzeme pridat vanilkovy) a vmichame a vyslehame spolecne s kasi

Postup

na vychladlou buchtu rozetreme /2 kremu
huste poklademe susenkami Koka (asi 1,5 - 2 krabice susenek) ktere jsme predtim kratce namocili do rumu (opravdu kratce, jinak budou rezy horke)
rozetreme zbyly krem
polejeme cokoladovou polevou (z 1,5 cokolady na vareni - rozpustime v kousku masla)
(v puvodnim receptu se jeste mela cokolada posypat kokosem - to ja nedela)

Estonský kringel

kringel

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto

250 ml mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli
600g hladké mouky
40g droždí

Náplň

10 lžic cukru krupice
3 lžičky skořice
100g změklého másla

 

Celý článek...

Perník s čokoládou

0,5 l teplého mléka
10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje
2 lžíce medu

Rozpustit a do na pokojovou teplotu zchládnuté tekutiny rozmíchat v mléce ještě:
2 čerstvá vejce, ořechy a rozinky.

500 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 vanilinový cukr
1 kypřící prášek do perníku

Odděleně v míse smíchat a připraveným mlékem s přísadami zadělat těsto.

Přemístit do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a péct v předehřáté troubě při teplotě 150-160 stupňů C
po dobu 40 až 50 minut.

Vánoční perníčky

Recept od pí Prausové z roku 1990.

Celý článek...

Kynutá vánočka

Výborná kynutá vánočka (a bochánek).

 

Celý článek...