Sladká jídla
Ovocný koláč se žmolenkou
borůvkový, rybízový, švestkový atd.
Co je potřeba
Jak to udělat
Těsto se nalije na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklade se ovocem a navrch posype žmolenkou.
Buchta od Růženky Sládkové
Těsto
15 dkg cukru
3dkg kakaa
20dkg polohrube mouky
1 prasek do peciva
3 vejce
12 dkg oleje
12 dkg vody
zamicham, naleju na vymazany a moukou vysypany plech,
pecu 15 minut na 175´C
Krém
1/2 litru mleka
4 vrchovate lzice hrube mouky
uvarime kasi a nechame vychladnout
uslehame 2 cela masla a 25 dkg mouckoveho cukru (muzeme pridat vanilkovy) a vmichame a vyslehame spolecne s kasi
Postup
na vychladlou buchtu rozetreme /2 kremu
huste poklademe susenkami Koka (asi 1,5 - 2 krabice susenek) ktere jsme predtim kratce namocili do rumu (opravdu kratce, jinak budou rezy horke)
rozetreme zbyly krem
polejeme cokoladovou polevou (z 1,5 cokolady na vareni - rozpustime v kousku masla)
(v puvodnim receptu se jeste mela cokolada posypat kokosem - to ja nedela)
Estonský kringel
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto
Náplň
Perník s čokoládou
10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje
2 lžíce medu
Rozpustit a do na pokojovou teplotu zchládnuté tekutiny rozmíchat v mléce ještě:
2 čerstvá vejce, ořechy a rozinky.
500 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 vanilinový cukr
1 kypřící prášek do perníku
Odděleně v míse smíchat a připraveným mlékem s přísadami zadělat těsto.
Přemístit do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a péct v předehřáté troubě při teplotě 150-160 stupňů C
po dobu 40 až 50 minut.