Sladká jídla

Kynuté knedlíky

Co je potřeba

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžičku soli
  • 250 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 kostku cukru
  • 250 g borůvek, lesních nebo zahradních jahod či malin

Na ozdobení:

  • 300 g rozdrobeného nebo nastrouhaného tvarohu smíchaného se 150 g krupicového cukru
  • rozpuštěné máslo (lze vynechat)

Jak to udělat

1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

 

Medvědí tlapičky

Co je potřeba

200 g másla
200 g mletých ořechů
200 g hladké moukly
100 g práškového cukru
60 g strouhané čokolády
½ lžičky tlučeného hřebíčku
l vejce
vanilinový cukr

Jak to udělat

Vypracovat těsto a nechat odležet.

Formičky vymastit, nevysypávat moukou, plnit jen do poloviny, zarovnat okraje.

Péct zvolna ve středně teplé troubě. Hned po upečení vyklápět z formiček.

Kynuté "pěchavičkové" knedlíky

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky   
50 g droždí   
1 vejce    
1/4 l mléka    
1 lžíce cukru    
1 špetka soli

Jak to udělat

Z cukru, kvasnic a mléka zaděláme kvásek, přidáme k mouce s vejcem a se špetkou soli, necháme na teplém místě vykynout.

Poté naplníme ovocem, výborné jsou s borůvkami. Vaříme 5 minut, v polovině obrátíme, po vyjmutí propíchneme vidličkou. Podáváme s tvarohem a cukrem, přelité máslem nebo s osmaženou strouhankou (nebo polde vlastní fantazie).

   

Kokosové věnečky

Co je pořeba

200 g hladké mouky
200 g másla nebo tuku
80 g práškového cukru
200 g mletého kokosu
1 menší vejce

Jak to udělat

Vypracujeme hladké těsto, necháme odpočinout a na masovém strojku s nástavcem vytlačujeme věnečky. Pečeme ve středně teplé troubě.

Kuličky (nepečené)

Co je potřeba

150 g ztuženého tuku
200 g kokosové moučky
200 g práškového cukru
l vejce
2-3 lžíce kakaa
rum
50 g kokosové moučky na obalení

Jak to udělat

Dobře propracovat těsto. Vyvalovat malé kuličky a obalovat v kokosu.

Vanilkové rohlíčky

Co je potřeba

240 g hladké mouky
200 g másla
70 g cukru
110 g ořechů
2 žloutky

Jak to udělat

Smísit na vále, tvořit malé rohlíčky. Péct v mírně teplé troubě. Upečené obalovat ve směsi cukru a vanilinového cukru.