Estonský kringel
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto
Náplň
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Já osobně doporučuji pekárnu, je to absolutně bez práce a vyndáte již hotové těsto. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý asi 0,5 cm. Po celé ploše potřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru smíchaného se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromad jako cop (viz foto). Z pletence tvarujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut. Podle původního receptu se dělá věnec jeden velký, ale těsta je poměrně dost i na dva menší (cca 25 cm průměr).
Těsto vyndané z pekárny. | ||
Vyválené těsto cca 0,5 cm vysoké | ||
Potřené těsto máslem a posypané náplní. | ||
Zavinuté těsto do roládky. | ||
Rozkrojíme podélně na poloviny | ||
|